Minimalni uvjeti za upis

Završena srednja škola u zanimanju kuhar/ica ili turističko-hotelijerski komercijalist

Trajanje

150 sati

Cijena

5 800,00 KN

Broj polaznika

MAX do 18 polaznika

Nakon završenog obrazovanja polaznici stječu sljedeće kompetencije:

  • Prepoznati mjesto i važnost hrvatske tradicijske gastronomije u ukupnoj turističkoj ponudi i prepoznati povijesne utjecaje različitih gastronomija na hrvatska tradicijska jela, tj. naučiti iskomunicirati sa gostom važnost i suštinu tradicijske kuhinje u Slavoniji i Istri.
  • Razlikovati, odabrati i koristiti odgovarajuće postupke prigotovljavanja tradicijskih jela, koristeći suvremene uređaje i tehnologije prema higijenskim standardima HACCP sustava
  • Pripremiti, zgotoviti, prezentirati i poslužiti autentična jela Slavonije i Istre uvažavajući suvremene trendove u prehrani
  • Organizirati i voditi cjelokupni proces rada te administraciju u suvremenoj kuhinji,
  • Prepoznati važnost i ulogu modernog poduzetništva u sektoru turizma i ugostiteljstva te mogućnosti pokretanja vlastitog poduzetništva
  • Prepoznati izvore opasnosti pri radu u cilju sprečavanja povreda i osiguranja zaštite na radu te koristiti osobna zaštitna sredstva.

Program usavršavanja za poslove KUHARA/ICE TRADICIJSKE LOKALNE I REGIONALNE KUHINJE SLAVONIJE I ISTRE razvijen je kroz projekt Okusi tradicije. Institut za folkloristiku i etnologiju napravio je elaborat „Tradicijska prehrana Istarske i Vukovarsko srijemske županije – perspektive uključivanja u obrazovanje i gospodarstvo“. Institut je napravio terensko etnografsko istraživanje i bilježenje recepata te obiteljskog i društveno-ekonomskog konteksta blagovanja stanovnika navedenih županija. Ukratko rečeno radi se o pravim recepturama koje su našim bakama prenijele njihove bake.

Poslodavci iz područja hotelijerstva i ugostiteljstva zadovoljit će svoje potrebe za djelatnicima s izrazito razvijenim kompetencijama iz područja tradicijskog kuharstva, ali i osnova poduzetništva kako bi se mogli uspješno nositi s visokim zahtjevima hotelskih uprava za novim trendovima u gastronomiji koja se nalazi pred izazovima racionalizacije troškova, povećanja dobiti i podizanja kvalitete usluga, ili svoj ugostiteljsti objekt izdignuti visoko iznad konkurencije.

Program je proizašao iz zajedničke suradnje Instituta za etnologiju i folkloristiku, Učilišta Andragog, Učilišta Studium i Diopter otvorenog učilišta, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Hrvatske gospodarske komore.